Vi gillar dem som gillar

Pug Förlag ger ut fakta-, humor- och presentböcker samt sällskapsspel som vi vet att människor gillar. Alltså bokstavligt talat. I stort sett alla våra titlar har koppling till personer, ämnen, platser eller situationer som engagerar i sociala medier. Enkelt uttryckt: kan det gillas på Facebook och andra plattformar  – ja, då kan det gillas i en bok.

Denna där förlagsidén

Precis som vår lilla mops står Pug Förlag på fyra ben, en grund för hur vi jobbar och vilka böcker vi ger ut:

 1. Alltid lite roligare. I den utsträckning det går – när och där det passar – ger vi alltid utrymme för humor. Som minst en glimt i ögat. Det blir som bekant så roligt som man gör det, och vi gillar att göra människor glada.
 2. Bevisat engagemang. Vi gillar som sagt ämnen och personer som engagerar, och vi gör gärna böcker tillsammans med våra framtida läsare. Nästan alltid har de en stark närvaro och förmåga att engagera i sociala medier.
 3. Samarbetsvilja. Vår tro är att två (minst) oftast är bättre än en och är alltid öppna för kommersiella samarbeten. Delad glädje är dubbel glädje, och så vidare.
 4. Gärna skön litteratur, men inte skönlitteratur. Fiktion i all ära, men varför göra det som så många andra redan gör väldigt bra? Därför nischar vi in oss på i första hand faktaböcker.

Och så var det då storyn om Pug

Pug_the_pugAtt vi heter Pug Förlag är ingen slump. Eftersom vi pysslar med det vi älskar  – böcker, spel, humor, kommunikation – vill vi att något vi älskar ska få illustrera det. I vårt fall är det en pug.

”Pug”, det är engelskt tugg för mops – en liten knubbig hund med trubbigt tryne och knorr till svans. Som älskar mat, lek, sömn och inte minst sällskap. Och som snarkar om natten. Lite som de flesta med andra ord, och ändå alldeles väldigt speciell.

Vår första pug, Puggis, är inte heller vilken pug som helst. Hon kom till oss ungefär samtidigt som idén om förlaget – som inte heller bara är ännu ett förlag – på riktigt började ta form. Och hon är också den mops som vår logo är utformad efter. 2017 fick hon sällskap av lillasyster Skrållan, också hon en ”pug”. Idag har Puggis flyttat, men Skrållan är alltid med på kontoret, och vill du följa henne dagligen gör du det här: @notjustanotherpug.

Vi är några människor också

Pug Förlag drivs av David Stark som tillsammans med Jennifer BarkBarkochStark grundade förlaget 2016. Våren 2020 fick de också sällskap av Frida Åstrand Melin som först kom in som praktikant från Medieinstitutet i Stockholm och sedan till allas glädje ”blev kvar”.

Vid sidan av förlaget driver de till vardags också några av de populäraste humor- och språksidorna på Facebook, såsom Skyltat, Roliga katter och Sverige mot särskrivning. Både Jennifer och David är i grunden journalister med erfarenhet av såväl redaktionell kommunikation som PR och innehållsarbete i digitala medier. David har också tidigare givit ut ett flertal böcker på temat humor och språk, varav några tillsammans med Jennifer.

Sist men inte minst – här är några av våra kompisar

Vi letar alltid efter nya intressanta samarbetspartners och utöver våra trivsamma författaren har vi hittills gängat oss med dessa:

 • Förlagssystem. Våra böcker kommer att distribueras via Förlagssystem. Det är alltså hit återförsäljare vänder sig för att köpa in våra böcker. Inga konstigheter för någon i branschen då det är en av landets ledande distributörer.
 • Bästsäljarna. Sköter försäljningen av förlagets böcker gentemot de fysiska bokhandlarna.
 • Printpool. Experterna som hjälper oss att köpa upp trycktjänster. Till eventuella andra förläggare som tycker att tryckupphandlingar är en djungel – hör av er till Printpool!
 • Mystical Garden Design. Eller som vi oftast kallar honom, Niklas Lindblad, en av Sveriges mest erfarna omslagsmakare som också gör de flesta av våra inlagor. En riktig klippa. 
 • Dolores Creative Kingdom. En liten härlig designbyrå som bland annat tagit fram förlagets fina logga.
 • Skyltat.se. Humorsajten med alla dess avknoppningar som Sverige mot särskrivning. Skänker glädje varje dag – och möjligheter till spridning.
 • Follow Me Darling. Enastående liten webbyrå som drivs av WordPress-entusiasten Johan ”Jonk” Stenström. Rekommenderas.

Det var det hele, som dansken säger. Nu ska vi göra böcker. Följ oss gärna på Facebook och Instagram. Eller charmas av vår lilla mops som dagligen hänger med sina cirka 30 000 följare på Instagram.

Vill ni kontakta oss direkt? Vi finns här.