Det sällsynt vackra landskapet, ett växlingsrikt djurliv, havet som ständigt skiftar i karaktär och ett enastående ljus – årstider, väder och vind ­är en ständigt närvarande faktor på Österlen. Från sommargylling till vinterhämpling ramar in landskapets charm, skiftningar och nyckfullhet med bilder från de senaste tjugo åren.

Heta sommardagar med bad som byts mot vinterns isande nordanvindar då man hukar innanför fönstren. Ljumma sydvästvindar och mängder av insträckande sånglärkor en vårvinterdag som övergår i fullständig snöstorm. Höstens rytande ostliga stormar med sexmetersvågor som rullar in mot stränderna. I Österlens öppna landskap är årstider, väder och vind ständigt så närvarande att man inte kan värja sig.

– Landskapet utövar en intensiv lockelse och innebär alltid upplevelserika dagar, säger författaren Magnus Ullman.

I boken speglar författaren Österlen i en lång rad fantastiska foton, tagna under de senaste tjugo åren. I text och bild får läsaren följa med på en resa i en sällsynt vacker del av landet och bjuds på berättelser och nya insikter om landskapets liv, djur och natur.

Mer Österlen blir det inte
Författaren, fotografen och ornitologen Magnus Ullman besökte Österlen för första gången i juni 1981. Upplevelsen av det öppna landskapet och närheten till havet var överväldigande och besöken blev under årens lopp många. 2004 bestämde sig Magnus och hans fru att flytta till Österlen och valet föll på Brantevik. Mer Österlen än så blir det inte – och där bor de än.

– Bättre kan man inte bo och en bättre plats att ta emot barnbarnen kan man inte ha – varken på sommaren eller andra årstider, säger han.

Magnus Ullman har under sin karriär hunnit författa och ge ut ett stort antal böcker, varav de flesta illustrerats med egentagna fotografier. Han är senast aktuell med faktaboken Sveriges 100 vanligaste fåglar som utkom på Pug Förlag hösten 2021.

Från sommargylling till vinterhämpling – skiftande årstider på Österlen släpps den 27 mars.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *