Fyra år har gått sedan Elda i vedspis av Peder Edvinsson släpptes. Fyra år som har flyttat gränserna för eldning rejält. ”Det står fler eldstäder än på många år i våra hem”, säger författaren.

Elda i vedspis såldes slut under våren 2022 efter flera omtryckningar. Den nya upplagan heter Elda i vedspis och kamin och släpps den 15 november.

– Kaminer är vår vanligaste eldstad idag och intresset för de här eldstäderna har verkligen inte minskat den senaste tiden, säger Peder Edvinsson.

Mänskliga bakslag banar väg

Att eldstäderna blir fler i vårt avlånga land beror främst några rejäla mänskliga bakslag. Först kom coronapandemin som gjorde att fler började vara hemma eller i sina stugor. Rysslands invasionskrig i Ukraina blev ett annat bakslag. Förutom en fasansfull tragedi för människor som drabbades på plats ledde det också till energikaos i hela Europa.

– Nu har många insett att de behöver parera de galna elpriserna. Renoveringarna av spisar man trodde var uttjänta har tagit ny fart, liksom inköpen av nya eldstäder.

Spis- och kamintillverkare berättar också att den uppflammade lusten att elda har lett till tömda lager och att nyproduktionen nu går på högvarv ute i fabrikerna.

Tar fasta på all kunskap

Peder Edvinsson är journalist, författare och hängiven ägare av en vedspis. Som så många andra som vuxit upp med elvärme kom han ut till ett nyförvärvat fritidshus, fann glatt en vedspis men fattade ingenting. Han började söka information i livliga Facebookgrupper.

– Det finns så otroligt mycket kunskap och kuriosa därute. Det var dags att någon tog fasta på det, redde ut vilka metoder som funkar bäst, säger Peder Edvinsson.

Urkraften i veden

I boken hittar du även den kompletta brännvedstabellen – allt för den hängivne spis- eller kaminägaren, men också för den som drömmer om en ny livsstil.

– Vi behöver påminnas om vilken urkraft det finns i veden och att det är ett bränsle och en livsstil som passar perfekt in i dagens samhälle. Skaffar vi ved från hållbara skogar och eldar den förnuftigt har vi en energiform som knyter ihop historia och framtid, säger Peder Edvinsson.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *