Den osäkerhet som just nu råder på börsen kan av förklarliga skäl inte överdrivas. I nya boken Livet, börsen och allting går författarna Erik Sprinchorn och Cristofer Andersson bland annat in på investerarens just nu viktigaste egenskap – tålamod.

Siffror, estimat och diskonterade kassaflöden i all ära – för att lyckas som investerare krävs så mycket mer. Och mycket av det som gör en framgångsrik på börsen är faktiskt det som ger balans i livet i stort.

Så tänkte den mångårige investeraren och fondförvaltaren Erik Sprinchorn och privat-investeraren Cristofer Andersson när de började spåna på boken Livet, börsen och allting. Boken är ett grandiost försök att presentera mentala tankemodeller och utgångspunkter som både investerare och privatpersoner kan dra nytta av – inte minst under den osäkerhet som råder på börsen idag.

– Det pågående kriget i Ukraina är fullt jämförbart med Berlinmurens fall eller 9/11. Kanske måste vi sätta ett slags existentiell riskpremie på börsen tills en ny världsordning klarnar? För varje dag Ukraina står emot ökar sannolikheten för ett positivt långsiktigt utfall. Kanske kan boken bidra med insikt om hur tålamod är den främsta dygden en investerare kan anamma, säger Erik Sprinchorn.

Vinnaren är en realistisk optimist
Cristofer Andersson, som tidigare har skrivit två framgångsrika böcker om börspsykologi menar att författarduons devis ”Investera som en optimist, spara som en pessimist” är mer aktuellt än någonsin.

– Att investera är detsamma som att säga att man tror på en utveckling, en bättre värld om man så vill. En riktigt bra investerare är en som är realistiskt optimist, en som har medel att överleva hela sträckan och ta del av vinsten som väntar, säger han.

Livet, börsen och allting – en medveten pastisch på Douglas Adams Livet, universum och allting – är en bok riktad mot investerare och som tar sig an det stora, breda perspektivet. Frågorna som besvaras i boken bör ge många investerare en riktig aha-upplevelse.

Varför lockas vi av berättelser och vilka risker innebär det? Presterar man som investerare bäst med ett optimistiskt eller ett pessimistiskt kynne? Varför ska vi alltid eftersträva metakognition? Och vad har egentligen historien och dess hjältar att lära oss?


Livet, börsen och allting släpps på Pug Förlag den 25 mars. Högupplöst pressmaterial finns för nedladdning här och själva boken finns där böcker finns, bland annat på pug.se.


Presskontakt:
David Stark
[email protected] 
070-3283881

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *