Inget annat spel har engagerat den svenska folksjälen som jakten på 13 rätt. “Stryktipset är ett socialt fenomen som sedan starten den 20 oktober 1934 bryggar över generationer”, säger författaren Daniel Björklund.

Om du reagerar på författarnamnet är det troligen för att hans pappa hette Lars-Gunnar och en gång startade Tipsextra och introducerade engelsk livefotboll i svensk tv – långt innan engelsmännen fick uppleva samma sak.

Tillsammans med David Stark har han nu skrivit den kompletta berättelsen om Stryktipset. Om hur allt, på bara några veckor, startade för att motverka den växande illegala spelmarknaden. Om stjärnorna, storvinsterna och vår kärlek till engelsk fotboll, men också om sömmersketips, tenniskuponger och ”plingets” uppkomst.

– I boken pratar vi om 90 år av ickeinnovationer och det är nog Stryktipsets styrka, att det är sig ganska likt. Samtidigt är det, märkligt nog, väldigt mycket som har hänt, säger David Stark, en av många som varje vecka spelar en ”ärvd rad” från en släkting generationer bakåt.

Daniel Björklund ger förstås sin bild av Tipsextra, tv-klassikern som hans pappa drog igång (mot Lennart Hylands inrådan) och som blev en sällan skådad succé. Via profiler som Leif Larsson och Fredrik Belfrage får läsaren en unik glimt bakom kulisserna på tv-klassikern. Samtidigt som Daniel sätter fingret på ”Strykets” verkliga kärna:

– I min familj startade vi året efter Tipsextra-premiären ett familjetips. Två enkelrader per familjemedlem. Rätt tecken räknades ihop efter fyra veckors spel och vinnaren fick tio riksdaler var av de deltagande. Och redan första omgången 1970 händer det omöjliga. Mormor Brita, som livet ut hävdade att Crystal Palace var ett sagoslott i södra Midlands och minsann inget snedsparkande fotbollslag, får 13 rätt!

Stryktipset i ett nötskal.

Boken ”1X2 – Stryktipset och resan mot 13 rätt” släpps på Pug Förlag den 17 oktober.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *