Senast uppdaterad 24 juni, 2017 Kategori Arkiv
Fakta

Titel: Om farfar stannat där, 
då hade jag 
inte funnits här – 67 svenska röster om ursprung
Författare: Fredrik Marcus
Utkommer: Maj 2018
Antal sidor: Ca 140

Se fler starka berättelser – och bidra med din egen: dahadejagintefunnitshar.se


Klicka här för tillgång till högupplöst pressmaterial!

Presskontakt:
Jennifer Bark
[email protected] 
073-535 62 63


Det var 2014, höst med ett val runt knuten. Vindarna blåste snålt och kreatören Fredrik Marcus tog en taxi. Beklagade sig över Sverigedemokraternas kampanj bak på bussen bredvid: ”MINDRE INVANDRING HÄR, MER HJÄLP TILL FLYKTINGARNA DÄR” skrek den ut. Fredrik vände sig till taxichauffören:

– Hade min farfar stannat där, i Nazityskland, då hade jag inte funnits här,

Chauffören skrattade lågt:

– Hade jag stannat i Eritrea hade jag nog inte heller varit i livet och här …

Fredrik kom hem och på kvällen gjorde han en egen variant på SD:s affisch och publicerade den på Facebook. När han vaknade dagen efter hade inlägget gillats och delats tusentals gånger.

Så föddes initiativet till en ideell kampanj. På sajten dahadejagintefunnitshar.se (som lagom till valet 2018 återlanseras) gjorde flera tusentals svenskar sina egna bilder och publicerade dem därefter på sociala medier. De skrev också texter som enkelt men starkt berättade om deras ursprung. Och om hur Sverige varken börjar eller slutar vid landets gränser.

Boken Om farfar stannat där, då hade jag inte funnits här samlar 67 av dessa gripande stories. Skriven av Fredrik Marcus (kreatör och internationellt efterfrågad föreläsare) och 66 andra kända och okända svenskar som vet att en förutsättning för att träd ska blomma ordentligt, är att rötterna får sträcka sig långt.

Inför valet 2018 är integration och invandring den absolut viktigaste frågan för svenska väljare, enligt en färsk undersökning från SIFO. I en tid där främlingsfientliga krafter kryper in i allt fler svenska hem är det här en riktigt viktig bok för vår mångfald och demokrati.

Författaren och kreatören Fredrik Marcus.