Om farfar stannat där, då hade jag inte funnits här är kreatören Fredrik Marcus bok med berättelser som aldrig hade blivit berättade om någon, någon gång, stannat där.

67 röster. Kända och okända. Unga och gamla. Stolta och ödmjuka. Röster om ursprung, flykt och historia, men också om gemenskap, samtid och framtid.

Om farfar stannat där, då hade jag inte funnits här är en viktig påminnelse om att Sverige varken börjar eller slutar vid landets gränser – oavsett om du heter Fredrik Marcus, Abdullah Saleh, Navid Modiri, Sarah Riedel eller något helt annat. Och oavsett om du just kommit hit, är på väg bort eller har funnits här sedan generationer tillbaka.

Boken, som kommer ut i handeln 10 maj, är en förlängning av det mycket uppmärk-sammade initiativ som författaren och föreläsaren Fredrik Marcus startade hösten 2014: dahadejagintefunnitshar.se.   

På väg till ett möte samma höst fick Fredrik syn på Sverigedemokraternas kampanjaffisch bak på en buss. ”Mindre invandring här, mer hjälp till flyktingarna där” skrek den ut.

– Då slog det mig att om min farfar stannat där, i Nazityskland, då hade jag inte funnits här, säger Fredrik Marcus.

Tanken bet sig fast hos Fredrik som snart gjorde en egen variant på SD:s affisch – den som idag, med hjälp av formgivaren Patric Leo, pryder omslaget på boken – och lade upp den på Facebook.

– Morgonen därpå hade inlägget delats och gillats tusentals gånger. Jättemånga ville få hjälp att tillverka egna bilder, berättar Fredrik.

Några dagar senare fanns en sajt uppe där alla kunde göra sina egna bilder och lägga ut dem på sociala medier. Och så har det fortsatt. Bland tusentals berättelser har några valts ut till den här boken.

– Det har varit spännande att följa hur en liten tanke kan utvecklas till något så här stort. Det här är en viktig fråga för många, säger Fredrik Marcus.

Här hittar du högupplösta pressbilder. Boken köper du överallt där du normalt köper böcker eller signerad på pugshop.se!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *