Statsepidemiolog på pirog, eller varför inte allas vår landsfader Tegnell på isbjörnsfäll? Tillsammans med bland andra Armand Duplantis som lantis och Kishti Tomita i pita får vi nu se en av landets mest omtalade personer i helt nytt ljus när Gunde Svan som ursprungsamerikan – samlade verk 2014–2020 landar som en efterlängtad tegelsten i bokhandeln. 

När en kändis hamnar i klorna på Instagramkomikern och bildmanipulatören Mikael Holmquist vet man aldrig var det kan sluta. Det vet redan de drygt 100 000 personer som följer @gundesvansomursprungsamerikan. Här har Mikael sedan november 2014 postat bilder på photoshoppade kändisprofiler och fiktiva karaktärer ihop med kreativa rim – absurda verk som blivit omåttligt populära både på och utanför nätet.

Flera av bilderna har redan fått förgylla kalendrar, memoryspel, posters och vykortsböcker. Men aldrig tidigare har så många personer och karaktärer – framförallt aldrig statsepidemiolog Anders Tegnell – fått så mycket kreativt utrymme som i det 208 sidor tjocka samlingsverk som släpps i dagarna.

– Man kan väl säga så här: boken kryllar av samtida karlar, och förstås kvinnor, som många beundrar och somliga andra hatar. Där utgör Anders Tegnell inget undantag. Jag säger bara så mycket som att ond är han inte, och i boken säger jag lite mer… Oavsett kändes det självklart att viga ett kapitel åt honom i dessa tider, säger författaren och kreatören Mikael Holmquist.

Men det är givetvis inte bara ”folk i ropet” som får ta plats i den mest ambitiösa Gunde Svan som ursprungsamerikan-publikationen hittills. Här roas (och stundtals förbryllas) vi även av exempelvis Helmut Kohl i slukhål, Josef Fritzl som äter schnitzel och Kajsa Kavat med handgranat.

– Förra gången jag gav ut en bok ville Kina censurera den, så vem vilka jag retar upp den här gången. Förhoppningsvis är det ändå mest riktigt goda garv och skrattförlösande folkbildning som jag bidrar med, säger Mikael Holmquist.

Gunde Svan som ursprungsamerikan – samlade verk 2014–2020 släpps den 15 oktober på Pug Förlag. Boken hittar du bland annat på pug.se. Pressmaterial, inklusive pressmeddelande som PDF, hittar du för nedladdning här.


Presskontakt:
David Stark
[email protected]
070-3283881

 

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *