Det var få kvinnor som röstade emot kvinnlig rösträtt – ja, eftersom dom inte fick rösta. Och materialism, det är grejer det! Dessa och många andra finurligt formulerade sanningar bjuder allkonstnären Gussy Löwenhielm på i sin nya, samtida och samtidigt otidsenliga bilderbok. Eller bildningsbok, om man så vill.

Med det mångbottnade instagramkontot @Fredsdruvor har multisysslaren Gussy Löwenhielm – kanske mest känd som författare, komiker och bildkonstnär – snabbt fångat tusentals följare. Med sina bilder på kvinnor och män från sekelskiftet och deras stilistiskt humoristiska funderingar sprider Gussy dagligen glädje, men också ordlekande små insikter, om allt från arbete och politik till hälsa, kultur och relationer.

– Jag lever för att sammanföra ord så att de får en mening, för det ger livet en mening. Eller flera. Och uppenbarligen är det fler som delar min fäbless, det är ju fabulöst! säger kreatören Gussy Löwenhielm.

Druvor i Dagens Nyheter
I den nya boken Det var inte igår man levde i nuet bjuds åskådare på över hundra ”Fredsdruvor” liksom många fyndiga citat och upplysande anekdoter som förenar samtiden med dåtiden på ett nydanande sätt. En del är favoriter som redan älskats på sociala medier och i Dagens Nyheter, där Gussys Fredsdruvor också regelbundet publicerats, bland annat i form av en daglig julkalender. Men mycket är helt nyproducerat material.

En hyllning till kvinnors röster
Att det övervägande är kvinnor som yppar underfundigheter i boken är ingen slump. I höst är det precis hundra år sedan som kvinnor i Sverige fick rösta i ett riksdagsval.

– Eftersom jag lyfter porträtt på personer från tiden kring sekelskiftet känns det självklart att också lyfta omvälvande skeenden från denna tid. Ett av de största var ju att kvinnor äntligen fick göra sina röster hörda, därför får de också tycka till lite mer om allt i min bok, säger Gussy Löwenhielm.


Det var inte igår man levde i nuet: Fredsdruvor av Gussy Löwenhielm släpps på Pug Förlag den 7 oktober 2021. Samtidigt släpps också en väggkalender för 2022 med utvalda Fredsdruvor.


Presskontakt:
Jennifer Bark
[email protected]
073-535 62 63

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *