Intresset för fåglar har ökat explosionsartat på senare år. Nu släpper den prisade ornitologen Magnus Ullman en guidebok som är lättbegriplig även för nybörjarskådaren. Samtidigt reder han ut vilka svenska fåglar som egentligen är vanligast.

Med Sveriges 100 vanligaste fåglar har Magnus Ullman äntligen gjort det enklare för alla att identifiera de arter vi oftast är omgivna av.

– Att känna igen alla Sveriges fågelarter är svårt. Men en bra början är att bekanta sig med de 100 mest förekommande. Eller varför inte börja med de tio vanligaste och efter hand utöka kunskaperna, säger författaren.

Närhet i fokus
Upptäckarlusten är större än någonsin när det gäller fåglar i Sverige, det vittnar om inte annat föreningen BirdLifes Facebookgrupp ”Fåglar in på knuten” om. Denna grupp som samlar fågelintresserade svenskar från landets alla hörn har bara det senaste dryga året vuxit från 90 000 till 136 000 aktiva medlemmar.

Samtidigt är vägen till fågelriket ganska snäv. De guideböcker som finns är ofta inriktade på att visa så många arter som det bara går, varav flera knappt någonsin syns i Sverige. Magnus Ullman, som gett ut ett flertal fågelskådarguider tidigare, vill ändra på det.

– I boken presenterar jag de 100 talrikaste arterna. Tillsammans utgör de faktiskt drygt 98 procent av alla fåglar som häckar i Sverige. Det är en väldigt bra start för den som vill komma igång med skådandet, eller bara ha koll på fåglarna i sin absoluta närhet.

Unik sortering
Sveriges 100 vanligaste fåglar är den första boken som sorterar fågel-Sverige på det här viset, från ettan på listan, lövsångare (13 miljoner par), till storskrak, stjärtmes och videsparv (vardera 34 000 par). Utöver hand- fasta beskrivningar ger bokens drygt 400 foton läsaren tydliga igenkänningstecken. Utbredningskartor och månadsdiagram visar dessutom var och när man kan förvänta sig en viss fågel.

– Under en morgonpromenad har man god chans att få lyssna till de flesta arterna på den svenska topp 10-listan, för de förekommer alla i vanlig svensk skog och majoriteten i hela landet, säger Magnus Ullman.

En nestor bland fågelnästen
Författaren och ornitologen Magnus Ullman har sedan mitten av 1980-talet lett resor för fågelskådare både i Sverige och utomlands. I över 40 år har han regelbundet medverkat i tidskriften Vår Fågelvärld och han var under flera år en återkommande röst i programmet ”Naturmorgon” i P1. Bland över tio utgivna böcker, varav de flesta illustrerats med egna bilder, kan nämnas Vilken fågel?, Med kikare och kaffetermos och Handbok i fågelskådning.

Sveriges 100 vanligaste fåglar ges ut den 19 augusti på Pug Förlag. 


Presskontakt:
Jennifer Bark
[email protected]
073-535 62 63

 

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *