Klicka på bilden för högupplöst format.

Trots att de firat framgångar som få andra band kan drömma om har det inte skrivits någon heltäckande biografi om Kent – förrän nu. På dagen fem år efter rockbandets sista albumsläpp kommer boken Ett tidsfördriv att dö för.

Journalisten och författaren Linus Kuhlins nya bok är en kronologisk redogörelse för en karriär som saknar motstycke. Toppar och dalar, hjärta, smärta och triumf – Ett tidsfördriv att dö för skildrar Eskilstunagruppens framfart på topplistorna under drygt två decennier, från Psykbunkern till ett fullsatt Tele2 Arena. Läsaren bjuds på en intim inblick i bland annat inspelningsprocesser och mer eller mindre ansträngda relationer till den svenska musikjournalistkåren. 

– Det är märkligt att ett band av deras kaliber ännu inte fått en heltäckande, genomarbetad bok om sig. Å andra sidan är det ju en uppgift förenad med skyhöga förväntningar, jag inbillar mig att många – med rätta – vill att en bok om Kent verkligen ska vara bandet värdig. Förhoppningsvis har jag inte gjort fansen alltför besvikna, säger författaren Linus Kuhlin.

För fansen, i tiden
Ja, historien om Sveriges största rockband är också i hög grad historien om musiksveriges trognaste fans. Få andra band har vårdat relationen till sina lyssnare som Kent. I boken varvas citat av musikprofiler och människor som på olika sätt har varit inblandade i Kents resa med personliga berättelser av fansen som funnits där sedan den stapplande starten. 

  Det har verkligen varit en ynnest att få arbeta med den här boken, inte minst att så minutiöst lyssna igenom Kents fantastiska katalog. Gång på gång förvånas jag över vilken oförskämt hög lägstanivå de har, sammanfattar Linus Kuhlin. 

Om musik som motgift
Ett tidsfördriv att dö för är lika mycket ett initierat stycke musikhistoria som en kärleksförklaring till rockgruppen som har tonsatt den svenska självbilden sedan mitten av nittiotalet. Det handlar om musiken som enade kraft och motgift mot samtidens polarisering – om kärlek, hat, och ett band som envist och mot alla odds hävdade sitt existensberättigande i ett kvarts sekel.

Ett tidsfördriv att dö för – boken om Kent (Pug Förlag) släpps den 20 maj 2021 och finns bland annat tillgänglig på pug.se. Pressmaterial för nedladdning hittar du här.


Om författaren

Linus Kuhlin, född 1993, är skriftställare och journalist från Göteborg, numer verksam i Lund. Han är utbildad vid JMG och har skrivit för bland annat tidskrifterna Faktum, Hymn och Göteborgs-Posten. 2018 debuterade han som författare med Skuggorna kommer, en rockbiografi om Freddie Wadlings mytomspunna post-punkband Cortex. Hans senaste bok är den hyllade Vuxna män gör saker tillsammans – en liten bok om Killinggänget.


Presskontakt:
Jennifer Bark
[email protected]
073-535 62 63

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *