Drygt 86 000 Instagramföljare vet det redan – @gundesvansomindian är löjligt kul. Och när nu succén blir till vykortsbok kommer asgarven bokstavligen som ett brev på posten. Utom i Kina vill säga, där boken på grund av Kim Jong Un med pussmun höll på att stoppas av censur.

Idag släpps vykortsboken Gunde Svan som indian, som innehåller 28 utvalda favoritbilder från Instagramkontot med samma namn. Det hyllade konceptet är enkelt men kreativt: ta en kändis, rimma på hens namn och släpp tyglarna fria i Photoshop. Och vips har du en Gunde Svan som indian! Eller en Kristina Lugn i mikrovågsugn …

När skaparen Mikael Holmquist, som till vardags jobbar som webbutvecklare, startade kontot i november 2014 tänkte han att ett gäng kompisar kanske skulle tycka det var lite kul. Men ”några polare” blev snart flera tusen gapskrattande individer som bara ville ha mer.

– Tydligen var det fler än jag som saknade ”Lou Reed i tweed”, det nedlagda kontot som inspirerade mig att börja, säger en glad Mikael Holmquist.

Och han har verkligen all anledning att le. När boken hade smygrelease på Bokmässan i Göteborg avlöste asgarven varandra i förlagets, Pug Förlags, monter. Att skratteffekten är omedelbar och drabbar alla visade sig tydligt där.

– Jag får ju dagligen positiv feedback från mina följare, men responsen på Bokmässan blev ett fysiskt kvitto på att många verkligen gillar det jag gör. Det värmer, säger Mikael Holmquist.

Förutom Gunde Svan och Kristina Lugn skildras bland andra Janne Schaffer som jagas av giraffer, Kate Moss som valross och Bert Ljung i kängurupung. Alla bilder i boken är också tryckta på utdragbara vykort – så glädjen går att ta ut och skicka vidare, om man vill.

Mikael Holmquist själv skulle helst skicka bilden Kim Jong Un med pussmun till Donald Trump och skriva något fredsmäklande.

”Puss o kram, låt oss vara vänner, soliga hälsningar från Pyongyang” hade varit fint. Men just Kim Jong Un med pussmun kom tyvärr inte med i boken. Tryckeriet i Kina krävde en ”officiell förklaring kring bildens innebörd” för att kunna trycka boken med den bilden i, och då kände vi att det nog var bäst att låta bli …

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *