Hur undviker man särskrivningar? När används de och när används dem? Och vad betyder det egentligen att göra någon en björntjänst? I nya boken Den fascinerande fotbollsregeln och andra språkfenomen visar författarna Lotten Bergman och Stellan Löfving – med humor och helt utan pekpinnar – var språket ska stå.
Aldrig förr har så många kommunicerat så mycket – och samtidigt ryckt och slitit i vårt språk. En utmanande utveckling för alla oss som vill förstå varann. För precis som på fotbollsplanen och i trafiken funkar kommunikation bäst om alla är överens om vad som gäller. Men hur vet vi vad som gäller när språket hela tiden används och förändras?
Precis här vore det utomordentligt enkelt att ta fram pekpinnarna. Men i Den fascinerande fotbollsregeln och andra språkfenomen är det framför allt med humor och välslipade förstoringsglas som man förklarar var språket ska stå.
– Vår starka önskan är att göra folkbildningen om språk just folklig. Det ska ju vara kul och spännande att lära sig mer om det svenska språket. En del gör detta genom att rabbla upp verbformer eller envist hytta med näven och rya om forna tider. Vi gör det hellre genom att dra fram ord som brandgult eller berätta om hur Karl XIV Johan uttalade ”smörgås” samt peka ut vem som satte kniven i kanslisvenskan, säger den föreläsande redaktören Lotten Bergman.
– Jag tror bestämt att utbildning gör sig bäst ihop med underhållning. Ingen vill väl lära sig något trist? säger medförfattaren Stellan Löfving.
Lotten Bergman är bloggdrottning, radiopratare, språkpolis och basketfantast. Till vardags är hon en flitigt anlitad föreläsare som gärna håller låda om skrivregler, språkriktighet och skrivteknik. Hon arbetar som frilansande redaktör, korrekturläsare, föreläsare och skribent.
Stellan Löfving är journalist, kommunikatör, entreprenör och internetfantast. I det civila är han affärsutvecklare på en konsultbyrå, men han är också en av personerna bakom internetbaserade språkfenomen som Facebook-sidan Sverige mot särskrivning med över 165 000 följare.
Den fascinerande fotbollsregeln och andra språkfenomen guidar läsaren genom alla sorters muntliga, skriftliga och moderna språkfenomen. Klarar vi svenskar oss med de ord vi har? Och får vuxna verkligen använda akronymer? OMG!
Det är många livsavgörande frågor som besvaras i den nya bok som med humor, pedagogik och djup kunskap sprider ljus över svenska språkets största mysterier.
– Vi täcker nog in i runda slängar allt och lite till, på en nivå som alla kan och vill förstå. Men till och med den mest språkbevandrade läsaren kommer med al säkerhet – och kanske en gnutta skräckblandad förtjusning – lära sig något nytt.
Den fascinerande fotbollsregeln, undrar ni?
Det handlar varken om offside, tröjdragning, obstruktion eller hög spark. Fotbollsregeln har egentligen inget med fotboll att göra utan handlar om hur och varför man använder så kallat foge-s i vissa sammansatta ord.
Högupplöst pressmaterial finns här!