Zombien i kombin – Pug Förlag 2019

I fjol överraskade han med den enastående Legoboken Svenska sportbitar. Nu tar OS-mästaren Stefan Holm, tillsammans med Jessica Eriksson, nya litterära kliv med Zombien i kombin – ett illustrerat äventyr på rim för barn mellan tre och sex år.

Zombien är ensam och hungrig. Han har inga vänner kvar, dem har han nämligen ätit upp. Allt han har är sin älskade kombi. I bilen åker han ensam runt i jakten på mat. Allt känns verkligen hopplöst – tills han träffar Vampyren …

För oss som minns klassikern Petter och hans fyra getter, som trollbundit barn i generationer med sin rimmade berättelse, kommer troligen Zombien i kombin som en glädjande nyhet. Den här underfundiga barnboken bjuder nämligen inte bara på ett medryckande äventyr, utan är också genomgående uppbyggd på rimmad vers.

– Det är något visst med sagor på rim. Som författare är det förstås en språkligt kul utmaning, men också för läsaren tillför det en dimension. Och för de allra yngsta är det ett tacksamt sätt att själva lära sig fylla i berättelsen, säger Stefan Holm som tillsammans med vännen Jessica Eriksson snickrat ihop den finurliga Zombiesagan.

En som verkligen lärt sig berättelsen innan och utan är Jessicas son Alexander, sju år.

– Det är faktiskt tack vare honom som boken kom till. Han älskar alla typer av sagor, särkilt dem på rim, och ville höra en om en Zombie. Och ja, på den vägen är det, skrattar Jessica.

Författarna Jessica Eriksson och Stefan Holm. Foto: Madeleine Forsgren

Stefan Holm är till vardags känd som OS-guldmedaljör i höjdhopp och delegat i Internationella Olympiska Kommittén, men har också författat flertalet böcker under sin karriär. Med Zombien i kombin debuterar han nu som barnboksförfattare.

Jessica Eriksson är dekan vid Karlstad universitet och har tillsammans med illustratören Wurood Altashat, utbildad bildlärare i Irak, tidigare bland annat givit ut böcker för SFI-studerande och nyanlända.

Zombien i kombin släpps den 25 mars. Boken firas även med en större lansering tillsammans med författarna på Barnmässan i Karlstad 29–31 mars.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *