Hur kommer det sig att kattens närvaro i livets slutskede verkar lugnande? Vilken funktion kan katten ha vid förlossningar och varför är den ibland det bästa hjälpmedlet för barn med diagnoser? I nyutkomna boken Katt och människa emellan öppnar antrozoologen Therese Lilliesköld upp för helt ett nytt sätt att se på vårt vanligaste sällskapsdjur.

– Vi har hört det så många gånger: ”Katter är själviska, de bryr sig inte om människor, går helst sin egen väg.” Men hur sant är det egentligen? Många gånger är katten faktiskt människans bästa vän, säger författaren och kattexperten Therese Lilliesköld.

I sin nya bok Katt och människa emellan delar hon inte bara värdefulla råd, rön och tankar om katter och människor i allmänhet, utan även personliga erfarenheter och vardagsnära skildringar som öppnar upp världar av outforskad vetenskap. Therese beskriver på ett såväl vetenskapligt som intimt plan bland annat hur den spinnande katten Pocahontas hjälpte henne till en helt smärtfri förlossning och hur katten är en livsviktig tillgång i sin autistiska son Rubens liv.

Den empatiska katten
Är katten missförstådd? Therese Lilliesköld har ägnat sitt liv åt att hjälpa kattägare förstå sina djur bättre. Hennes personliga relation till djuret, tillsammans med lång praktisk erfarenhet av att jobba med djur på djurparker, omplaceringsverksamheter och i det vilda gjorde att hon år 2009 bestämde sig för att starta egen konsultverksamhet med fokus på problemutredning av katter. Genom föreläsningar och utbildningar jobbar hon idag aktivt för att säkra ett gott leverne och en bättre förståelse för katten som individ.

– Jag vill ge sällskapsdjur ett så gott liv som jag bara kan. Djur har så mycket större förmågor att fånga in och tolka saker och ting än vad vi avtrubbade människor har, säger Therese Lilliesköld.

Fakta, myter och en och annan tokighet 
Utöver unika berättelser rymmer Katt och människa emellan lärorika avsnitt om bland annat kattens plats i människans historia, spinnande kommunikation och svar på frågor som ”kan katter sörja”? Fakta varvas med en genomgång av ett antal kattmyter och andra upplysningar som är lika mycket underhållande som viktiga att känna till.

Katt och människa emellan – en känslomässig faktabok baserad på verkliga händelser” (Pug Förlag) släpps den 11 november.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *