Intresset för att rädda en avlivningshotad hund från ett annat land eller adoptera inom Sverige har länge varit stort. Redan innan pandemin adopterades och omplacerades tusentals hundar varje år i Sverige. Sällan har dock viljan att skaffa hund varit större och redan nu söker vårens ”coronavalpar” nya hem.

I tider då många har fått sina kontor flyttade till hemmet, en del blivit arbetslösa och andra deltidspermitterats passar allt fler på att öppna sina hem för en fyrfota vän. Bara månader efter vårens coronavalpboom syns dock konsekvenserna av ogenomtänkta hundköp och allt fler hundar ligger ute för omplacering och adoption. Behovet av en heltäckande guide för hundadoption har med andra ord aldrig varit större.

– Att adoptera löser inte alla problem med överpopulation av herrelösa hundar, men det kan åtminstone rädda enskilda djur, menar författaren Max Schüllerqvist, till vardags nyhetsreporter på SVT som själv adopterat hund från Cypern.

Vad bör man tänka på om man går i adoptionstankar eller precis har adopterat en räddnings- eller omplaceringshund? Hur hittar man rätt i myllret av Blocketannonser och räddningsorganisationer? Hur undviker man de vanligaste misstagen och hur närmar man sig sin nya familjemedlem när den väl är på plats? Adoptera hund, som är skriven i samarbete med hjälporganisationen Hundar Utan Hem, går grundligt igenom allt du behöver känna till.

Under bokarbetet har Max Schüllerqvist träffat hundtränare- och experter, veterinärer och förstås adoptörer. Han har även själv volontärarbetat på ett hundshelter i Rumänien.

– Att köpa hund är inte som att köpa nya sneakers. Det ska inte vara ett infall som du tröttnar på efter en månad. Min ambition är att hjälpa människor att hitta rätt i den växande adoptionsdjungeln och därmed hjälpa fler hundar till bättre liv.

Adoptera hund – allt du bör tänka på (Pug Förlag) släpps den 29 oktober och finns bland annat tillgänglig på pug.se. Du hittar pressmaterial för nedladdning här.


Presskontakt:
David Stark
[email protected]
070-3283881


 

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *