Vedspisar har aldrig varit så hett. I dag finns nästan 2 miljoner vedvärmda anläggningar i Sverige och nu kommer boken som berättar allt, både om spisar, kaminer och kakelugnar, de omstridda reglerna och – förstås – veden.

Klicka på bilden för högupplöst version.

Peder Edvinsson är journalist, författare och hängiven ägare av vedspis. Som så många andra som vuxit upp med elvärme kom han ut till ett nyförvärvat fritidshus, fann glatt en vedspis men fattade ingenting. Han började söka information och gick med i livliga Facebookgrupper.

– Det finns så otroligt mycket kunskap och kuriosa därute i våra hushåll. Det var dags att någon tog fasta på det och samlade allt i en bok, säger Peder Edvinsson.

Upproret som präglade boken

Författaren har också bevittnat ett fantastiskt engagemang.

– Jag var mitt i arbetet med boken när nya regler för gamla vedspisar föreslogs. Snabbt samlades 17 000 personer i gruppen Vedspisupproret och det har förstås också präglat boken.

Oavsett du äger eller funderar på att skaffa köksspis, kamin eller kakelugn är det här den enda bok du faktiskt behöver. Den täcker in allt från fakta och historik till recept och rengöring och bjuder på såväl sagolika bilder som inspirerande intervjuer, anekdoter, tips och råd.

Drömmar om en ny livsstil

Här hittar du även den kompletta brännvedstabellen – allt för den hängivne spis- eller kaminägaren, men också för den som går och drömmer om en ny livsstil.

– Vi behöver påminnas om vilken urkraft det finns i veden och att det är ett bränsle och en livsstil som passar perfekt in i dagens samhälle – oavsett om man brinner för miljön eller bara gillar att ha det riktigt gott vid en varm brasa, säger Peder Edvinsson.

Sveriges första heltäckande bok om vedspisar släpps den 3 decemberHögupplöst pressmaterial finns här. 

One Comment

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *