Klicka på bilden för högupplöst version.

I den rosade föreställningen Man på prov, som både visats på SVT och turnerat landets scener runt, berättade komikern Tobias Persson helt öppet om sin barnlängtan. När pandemin satte stopp för ytterligare framträdanden fick showen istället komma in i garderoben och den 29 maj släpps resultatet – en personlig ”ljudshok” om kampen att få barn.

Ja, Man på prov blir Man på ljudprov, skulle man kunna säga. Precis som i scenföreställningen avhandlas ämnen som provrörsbefruktning, skuld, hopp, snopp, förtvivlan och adoptionstankar. Kort sagt, om hur det är att våga, orka och inte minst ha råd(!) att jaga en familjedröm. 

Tabubelagt ämne som berör tusentals
Att ljudboken släpps just den 29 maj är ingen slump. Det är nämligen datumet för Ofrivilligt barnlösas dag, en dag som kommit till för att uppmärksamma alla med svårigheter att bli förälder. Trots att tusentals svenskar kämpar med att bli föräldrar (drygt fyra procent av alla barn som föds i Sverige idag kommer till genom en IVF-behandling), är ämnet fortfarande tabubelagt och okunskapen stor. 

– Jag vet inte hur många gånger jag fått frågan ”Varför skaffar inte ni barn, ni som är så barnkära?” Det är så otroligt ignorant, att förutsätta att alla bara kan ”skaffa” barn. Hade jag fått en krona  varje gång den frågan ställts hade summan förmodligen täckt våra IVF-kostnader, säger Tobias Persson som förstås själv läst in hela föreställningen i ljudform. 

In i garderoben …
Att komma ut ur garderoben har man ju hört talas om, men i Tobias fall handlar det snarare om det motsatta:

 – Jag har bokstavligt talat klivit in i garderoben. Hela rasket spelades in i hemma i min klädskrubb, vilket på något sätt kändes passande eftersom resan är så personlig. Visst återger jag den med humor, men berättelsen är så hudnära den kan bli. 

… och ut kom en ljudshok!
Ordet ”ljudshok” har Tobias och hans förlag själva hittat på, en ordlek som beskriver den nya hybriden mellan show och ljudbok. Och alltmedan mycket berättats tidigare, delas här bitvis nya tankar och insikter, liksom fler personliga minnen och skruvade inslag. 

– I mångt och mycket är humorn central, jag är trots allt komiker och tror att skratt är en livsnödvändig motor i livets alla skeden. Men den som lyssnar noga hör också tonen av allvar. Visst kan jag skämta om att ”just idag är jag stork”, men universum förhåller sig i bästa fall likgiltigt, det får man aldrig glömma bort.

Ljudshoken ”Man på prov” (Pug Förlag) släpps den 29 maj och finns tillgänglig överallt där du normalt lyssnar på böcker.


Presskontakt:
Jennifer Bark
[email protected]
073-535 62 63

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *