För att rädda vår planet från klimathotet måste vi alla i framtiden bli ”urbanauter”. Det menar Cecilia Hertz, Sveriges enda kvinnliga rymddesigner, aktuell med boken Rymden – och allt den har att lära oss.

50 år efter månlandningen har Jessica Meir blivit historisk som första svenska kvinna i rymden. Samtidigt står mänskligheten inför sin kanske största utmaning hittills: det självorsakade klimathotet. Kan innovationer som har utvecklats för rymden bli vår räddning här på jorden?

Vi behöver alla bli ”urbanauter”

Cecilia Hertz är Sveriges enda kvinnliga rymddesigner. År 2001 startade hon bolaget Umbilical Design som i samarbete med internationella jättar som ESA och NASA jobbar med att ta ner rymdteknik på jorden och lösa våra utmaningar här.

– Den ökande urbaniseringen har stora likheter med livet för astronauter. En rymdfärja eller månbas är på många sätt ett slutet ekosystem där allt ses som resurser och måste återanvändas, säger Cecilia Hertz och fortsätter:

– En astronaut konsumerar exakt den mängd vatten, mat, energi, syre och volym som behövs. Det vill jag att fler ska inspireras av, det vill säga att anamma den livsstil som människor i rymden har. Vi som lever och verkar på jorden behöver helt enkelt bli lite mer ”urbanauter”.

Innovationerna som kan rädda vårt klot

Nu är Cecilia Hertz aktuell med debutboken Rymden – och allt den har att lära oss. I den tar hon oss med på en inspirerande resa genom människans rymdhistoria, fylld av fakta och anekdoter om rymden och vår relation till den, liksom otroligt bildmaterial från NASA.

Vi får också inblick i en framtid där all den erfarenhet, innovation och forskning som rymden ger oss kan nyttjas för att förändra livet på vår egen planet. I boken möter vi bland annat astronauter såsom svenska Christer Fuglesang, forskare, läkare och klimatexperter som alla bidrar med sina perspektiv.

– Jag är övertygad om vi med nya tanke- och angreppssätt, och inspirerat av hur rymdsektorn angriper till synes olösliga problem, kan komma till rätta med många av de akuta frågor som rör vårt klimat, vår miljö och våra liv här på jorden, säger Cecilia Hertz.

Rymden – och allt den har att lära oss finns hos landets alla bokhandlare, fysiskt och på nätet (givetvis på pug.se!) 13 november. Högupplöst pressmaterial finns för nedladdning här.


Om Cecilia Hertz

Cecilia Hertz, född 1971, är en svensk rymddesigner och föreläsare som brinner för att ta ner rymdteknik på jorden och på så vis bidra till hållbar utveckling av våra städer och människors vardag – inte minst för dem som lever och arbetar i extrema miljöer. 2001 startade hon Sveriges första rymddesignbolag Umbilical Design, som bland annat initierar och inspirerar till innovation och produktutveckling i olika företag, organisationer och branscher i samarbete med ESA, NASA och världens astronauter. Utöver sitt praktiska arbete som designer och innovatör med ett starkt nätverk bland inflytelserika aktörer inom forskning och innovation världen över är Cecilia en uppskattad föreläsare såväl bland företagsledare som skolbarn i alla åldrar. Rymden – och allt den har att lära oss är hennes debutbok.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *