Den frågan är vi plötsligt väldigt många som har anledning att ställa oss. Allt som kändes någorlunda självklart eller åtminstone högst sannolikt att falla ut på ett visst sätt för bara ett par månader sedan har nu utmanats. Och det gäller på i stort sett alla plan, överallt. Hälsa, ekonomi, individ och samhälle – allt och alla berörs, lokalt och globalt. Vad vet vi egentligen om morgondagen? Vem kan vi träffa, vart kan vi resa, hur kan vi agera? Har vi ett arbete att gå till? Är vi friska? Ovisshetens tid är verkligen nu.

Hos oss på Pug Förlag är ganska mycket, och samtidigt en hel del inte, sig likt.

Å ena sidan har vi nya muskler och är starkare än på länge; fantastiska Frida har under våren gått från praktik till anställning och är exakt den klippa vi behöver nu när Jennifer (????‍♀️) till största del axlar rollen som föräldraledig. Denna multibegåvade ”doer” (Frida alltså) är involverad i alla delar av vår verksamhet – förlaget, webbshoppen och vår fysiska lilla butik i Aspudden – och är inte bara en ovärderlig resurs. Hon pratar dessutom skånska, är förbannat rolig och trevlig och står ut med både bångstyriga mopsar och spralliga bebisar på besök. Med andra ord: lyllo oss!

Å andra sidan är vi, precis som i stort sett precis alla andra i hela världen (fortfarande en galen tanke) givetvis påverkade av rådande pandemi. Den fysiska bokhandeln har tappat mycket och snabbt och vi märker av effekten: redan tryckta böcker beställs inte in på nytt i samma utsträckning som tidigare då kunder håller sig hemma. Samtidigt har nyhetsfönstret för att prata om något annat än Corona här under våren – givetvis av helt logiska och högst rimliga skäl – varit extremt litet. När hela världen är i gungning blir plötsligt många saker banala, rentav helt oviktiga. Det är inte så att ingen längre läser böcker, tvärtom ju, men låt oss säga så här: det finns på det stora hela bättre tillfällen att släppa nya böcker (så länge de inte handlar om typ Börspsykologi vill säga, som vi släppte här nyligen och som inte helt otippat väcker mångas intresse).

Lång historia kort: under rådande omständigheter har vi, halvt tvunget, valt att skjuta på några av vårens efterlängtade lanseringar. Träningsboken för alla som väntar barn, Gravidstyrkaär en av dem som flyttas fram till hösten 2020, i finfint sällskap av massor av andra nyheter. Boken Fantastiska fåglar får vänta med att se dagens ljus till våren 2021.

Somliga titlar rullar vi dock ut som planerat – om än inte riktigt precis som planerat. Den otroliga lilla biografin Vuxna män gör saker tillsammans – en liten bok om Killinggänget släpper vi fortfarande den 29 maj, men alla humornördars efterlängtade lanseringsfest blir istället för ”fysmys” ett digitalt spektakel (inte nödvändigtvis sämre, snarare tvärtom om har vi anledning att tro). Och andra verk som inte ens var tilltänkta innan dessa tider blev just ”dessa tider” letar sig nu ut i bokhyllor inom kort. Här tänker vi framför allt på Vad händer nu med framtiden – 20 visioner om Sverige efter Corona, boken som samlar högaktuella visioner om morgondagen och som Christian von Essen, skaparen av podden Heja framtiden, i skrivande stund jobbar febrilt med att få klart för planerad utgivning redan i sommar. Vi får givetvis anledning att återkomma till den.

Med allt det här sagt – är det något som den här våren hittills har lärt oss så är det att inget är skrivet i sten. Allt kan hända och snabbt kan det ske och alla sorters planer måste vi bara beredda att rucka på. Men i nuläget jobbar vi på utifrån ovan, och hoppas förstås innerligt att ni (liksom vi) får behålla det trots allt viktigaste av allt: hälsan.

Foto: CDC/ Alissa Eckert, MS; Dan Higgins, MAMS