En dag för sex år sedan drabbades hälsoprofilen Tanja Dyredand av plötslig huvudvärk, yrsel och illamående. Kort därefter blev allting nattsvart. Blott 39 år gammal hade hon fått en stroke. I nya boken Skratta & pausa beskriver hon hur skrattet, i kombination med pauser och enkla yogaövningar, blev hennes räddning och väg tillbaka. Nu vill hon starta en skrattrevolution.

Tanja Dyredand, certifierad yogalärare, mindfulnesscoach och uppskattad föreläsare, levde länge efter en göra-allt-devis som bokstavligen höll på att ta kol på henne. Idag, med en livsomvälvande stroke i bagaget, är hennes inställning till livet en helt annan.

80 praktiska övningar för kropp och själ
Med sin egenutvecklade skratta-pausa-metod har hon hittat en unik länk mellan skratt och traditionell yoga som både fysiskt och mentalt gör stor skillnad i vardagen. Nu har hon samlat sina tankar, erfarenheter och över 80 praktiska övningar i boken Skratta & pausa – en helande guide för kropp och själ.

– Att yoga är välgörande vet många. Men också skratt har många goda effekter på vår hälsa, det kan bland annat minska smärta och stress, förbättra sömn, minne och andning och öka vårt fokus. Min önskan är att boken ska hjälpa andra att få in mer skratt och paus i sin vardag – att helt enkelt navigera med mer glädje genom sin livsresa, säger Tanja Dyredand.

”Jag är ett levande bevis på att övningarna gör skillnad”
Boken är en konkret guide till välgörande övningar – mentala, såväl som fysiska – som alla enkelt kan utföra i sin vardag. Tanja delar även med sig av sin egen, enormt tuffa resa samt det holistiska perspektiv som blivit livsviktigt under hennes återhämtning. Boken bjuder också på matnyttig fakta om bland annat skrattets anatomi, dess fysiologiska och psykologiska effekter och om andningens viktiga funktion.

– Jag är ett levande bevis på att skratta-pausa-övningarna gör skillnad. De har funnits vid min sida under perioder av stress, hjärntrötthet, afasi, orkeslöshet, ångest, panik, depression, destruktivt självhat och kronisk smärta, säger Tanja Dyredand.

”Skratta & pausa – en helande guide för kropp och själ” släpps den 22 oktober. Du hittar den bland annat på Adlibris, Bokus och givetvis signerad på pug.se.

 

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *