I Sverige finns idag närmare 750 000 registrerade hundägare och över 1 miljon hundar. Vi är alltså många med nära relation till en fyrfota vän – för många en helt ny sådan – och det är just det som den nya boken Hund och människa emellan adresserar.

Författaren Therese Lilliesköld är både hundägare och antrozoolog med expertis på djurs beteenden och det ibland intrikata samspelet mellan människa och djur.

– Det finns många böcker om hur vi ska uppfostra och tolka våra hundar, men få som ställer frågor som ”vad är egentligen en hund?”, ”vad innebär ägarskap?” och ”kan vi låta hunden vara en fri individ?”. För mig är dessa grundläggande för en ömsesidig relation och för att kunna förstå de fyrfota individer vi lever med.

Vetenskap och fascinerande anekdoter
I den nydanande faktaboken Hund och människa emellan guidas vi i hundars egenskaper och beteenden på ett vetenskapligt men också personligt plan. Här varvas insikter och erfarenheter med aktuell forskning och praktiska råd. Utöver fascinerande anekdoter om hundar både i Sverige och utomlands, i nutid och längre tillbaka, ger boken bland annat inblick i hundars förmågor och känslor, betydelsen av hundträning och hur det har förändrats över tid samt den läkande effekt som relationer med hundar kan ge.

Berör aktuella ämnen som Corona
Therese Lilliesköld berör även högaktuella frågor som omplaceringar, vilka spås öka drastiskt i sviterna av Coronapandemin.

– Mängden hundar som köps idag, oavsett var de först kom ifrån, är långt större än normalt. Men vad händer med alla ”Covid- hundar” som inte längre passar in i människors vardag? Att prata omplaceringar och vad man bör tänka på, såväl om man tar emot som lämnar bort en hund, har kanske aldrig varit så viktigt.

Boken vänder sig till alla med hundar i sitt liv, oavsett ras och hur länge man har levt med hund.

Om författaren
Therese Lilliesköld är antrozoolog med många års både praktisk och teoretisk erfarenhet av djurs beteenden och samspelet mellan människor och djur. Utöver omfattande studier av hundens och människans relation har hon levt nära många hundar både i Sverige och Thailand och kan därför dela med sig av fakta och berättelser både om omplacerade hundar i Sverige och hundar som lever ett helt annat liv. Therese har tidigare författat ett antal böcker, däribland faktaboken Katt och människa emellan och den mer självbiografiska När elefanter drömmer.


Hund och människa emellan släpps den 28 oktober. Högupplöst pressmaterial finns för nedladdning här och själva boken finns där böcker finns, bland annat på pug.se.


Presskontakt:
Jennifer Bark
[email protected]
073-535 62 63

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *