Två delar Galliano, lika mycket kaffe och så lite krämig grädde på toppen – vem känner inte igen kombinationen? Den klassiska hot shoten är av många svenskar lika omtyckt som landets bartenders är trötta på att blanda den. Nu vill komikern och hot shot-konnässören Petter Bristav visa var skåpet ska stå, hur spriten ska skiktas och att 90-talet fortfarande lever.

– Låt aldrig någon säga till dig att du inte kan skriva en receptbok baserad på en 30 år gammal shot, säger författaren Petter Bristav, till vardags komiker, manusförfattare och redaktör samt på Instagram vida känd för sina spektakulära hot shots-kreationer.

Med boken 40 väldigt goda hot shots – titeln en pastisch på Lasse Kronérs klassiker 80 väldigt goda mackor – lyckas Petter Bristav också bevisa att man inte kan få för mycket av 90-talets goda. I alla fall inte så länge det serveras varmt, spetsat och med grädde på toppen.

Svenskt påfund med stänk av Italien

Utöver att guida den oinvigda genom hot shot-skapandets essentiella steg (samt i ett öppet brev till alla bartenders adressera de redan gruvligt invigda) bjuder Petter Bristav på en kavalkad av kreativa skapelser. Här ryms allt från en julig ”Ho ho hot shot” till förförare som ”Alla hjärtans hot shot” och ”Shotkladdkaka”.

Till alla kreationer finns också historier som Petter underhåller läsaren med. Givetvis träffar han även Bosse Bergström, den norrländska bartender som en gång uppfann konceptet. Trots att Galliano är en italiensk spritsort är nämligen hot shots ett svenskt påfund.

– I en perfekt värld kommer min bok leda till att hot shots-hetsen från 1990-talet reser sig likt Fågel Fenix ur askan och på nytt blir standard på landets alla krogar. Jag vill därför redan nu be alla bartenders om ursäkt inför dess eventuella renässans, säger Petter Bristav.

Host shot (extra bra i förkylningstider!)

Från host shot till vegansk ”horre-shorre”

Bota en dryg höstförkylning med ”Host shot”, trösta dig med en ”Göra slut-shot” eller bjud din veganska vän på en växtbaserad ”horreshorre”.

Kanske föredrar du att bara njuta av de fantastiska bilderna, ta del av de underfundiga anekdoterna eller helt enkelt få lite mer Petter Bristav i livet. I bästa fall får boken dig att falla in i den berömda ramsan: ”Koka kaffe. Vispa grädde. Hot shot, hot shot, hot shot!”

 

40 väldigt goda hot shots (Pug Förlag 2019) släpps den 21 november och finns bland annat signerad på pug.se!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *