Alla har rätt till perfekta pommes! Under den devisen släpper Sveriges främsta konnässörer på ämnet en hel handbok i konsten att göra perfekta, klimatsmarta pommes. Samtidigt avslöjar de hur sällsynt svenskproducerade pommes är.

Barndomsvännerna Simon Karlsson och Fritjof Torstensson är skåningarna bakom den lilla pommesfirman Green Fries. Deras ambition är att förse svenskar med världens godaste, naturligt klimatsmarta pommes och nu kommer boken som lär ut precis allt värt att veta om friterad potatis.

– Med tanke på hur ofta det serveras, och hur många creddiga hamburgerkök det dykt upp, är det nästan chockerande hur styvmoderligt pommes behandlas, och hur ofta klimataspekten glöms bort, säger Simon Karlsson, som själv har erfarenhet från restaurangbranschen som kock.

Potatis och olja – inget annat
Perfekta pommes är först och främst en handfast gör-det-själv-guide. Men boken avslöjar bland annat också hur snabbmats- kedjor som skryter med enbart svenskt kött serverar pommes producerade utomlands, gjord på utländska råvaror. Liksom hur vanligt det är med onödiga tillsatser. Grunden i Simon och Fritjofs pommeslära är att perfekta pommes enbart bygger på två ingredienser – potatis och olja – oavsett om de serveras i hemmet, på restaurang eller säljs i frysdisken på en matvarubutik. Istället för tillsatser vurmar de för rätt råvaror, rätt förberedelser och rätt teknik. Och förstås, rätt kunskap.

– Det finns exempelvis en vida spridd myt om att pommes blir krispig genom att dra ur stärkelsen från potatisen, i själva verket är det tvärtom. En annan krispdödare är trenden att servera pommes i naturfärgad papperspåse. Snyggt absolut, men det gör pommesen mjuk och trist eftersom ångan inte har någonstans att fly, säger Fritjof Torstensson vars farmors bror startade en av de första pommesfabrikerna i Sverige på mitten av 1960-talet.

Tips, trix och mängder av recept
Vid sidan om ovärderliga tips, trix och klassiska pommesrecept bjuder Perfekta pommes på inte mindre än 24 dippsåser, tre hemgjorda ketchupar, nio smaksatta salter och ett gäng toppings som gör munnar och magar glada. Allt serverat av två riktiga pommesnördar med matvagn och gårdsfabrik i Skåne.

Perfekta pommes (Pug Förlag) släpps den 24 april 2021 och finns bland annat tillgänglig på pug.se. Pressmaterial för nedladdning hittar du här.


Presskontakt:
Jennifer Bark
[email protected]
073-535 62 63


 

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *