Stressrelaterade sjukdomar är ett allt vanligare samhällsproblem och självhjälpsböckerna är många. Men få vänder sig till dem runt omkring en utmattad person. Nu kommer guiden som involverar alla – från drabbade till anhöriga och inte minst arbetsgivare.

Anna Voltaire är inte bara författare, legitimerad läkare med specialisttjänstgöring i psykiatri och sexbarnsmamma med både katt och höns hemma. Med diagnosen utmattningssyndrom i bagaget är hon också en av många som vet hur väldigt svårt det är att hålla sig frisk – och hur oerhört viktiga anhöriga, vänner och arbetsgivare är för att lyckas med det.

– Det finns många självhjälpsguider som vänder sig till utmattade, jag har ju själv författat en tidigare. Men många glömmer bort personerna runtomkring, som i högsta grad involveras i såväl sjukdom som tillfrisknande, säger Anna Voltaire som 2017 debuterade med boken Innan väggen.

”Jag uppmanar alla chefer att läsa den här boken”
Hejdå stress! är en personlig, bitvis underhållande men saklig guide fylld med handfasta tips och råd för den som själv varit utmattad. Har man en gång drabbats av psykisk ohälsa orsakad av stress är det stor risk att man drabbas igen och igen om man inte radikalt ändrar sitt sätta att leva och arbeta. Men boken vänder sig lika mycket till anhöriga, vänner och arbetsgivare.

– 2030 spår WHO att psykisk ohälsa är den största samhällsbördan av alla globalt, vi behöver på allvar börja jobba tillsammans kring det här. Det gäller inte minst dem i position att göra verklig skillnad, så jag uppmanar alla chefer att läsa den här boken, säger Anna Voltaire.

Utöver konkreta tips på hur en bra arbetsmiljö bör vara utformad ger Anna råd kring hur man kan organisera resten av sin tillvaro och lära sig hantera vardagens stressorer. Avskräckande bilder från sitt eget lätt kaotiska liv och arbetsplatser Anna haft lockar också mellan radernas allvar till välgörande skratt och igenkänning.

Hejdå stress – en guide för återhämtare och berörda (Pug Förlag) släpps den 13 maj. Du hittar den på Adlibris, Bokus och hos Akademibokhandeln samt givetvis på pug.se.

 

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *