I slutet av juli började vi arbetet med vårens stora chilibok, Älska chili. Att det är många som älskar denna ofantligt vackra frukt råder det ingen som helst tvekan om. Själv blev jag, som så många andra, varse fenomenet (japp, det är ett fenomen) när Chili Klaus började dyka upp i Facebook-flödet.

När jag sen upptäckte att det fanns ett enormt community med svenska, mer eller mindre fanatiska, chiliodlare, så var saken biff. Klart Pug Förlag ska göra en bok om chili!

Med oss på den resan har vi en av de allra mest fanatiska odlarna. Björn Johansson driver både chililovers.nu och bbqlovers.se. Han är också väldigt aktiv i de imponerande stora grupperna Chiliklubben och Hobbyodling av chilipeppar på Facebook. En chilinörd av rang alltså.

Björn driver sin egen odling i skånska Klippan och hade drygt etthundra sorter på gång när vi besökte växthuset under några dagar i slutet av juli. Vi är, förutom undertecknad, vår tredje medförfattare Jonas Larsson. Han har bland annat grundat Hötorgshallens prisade tidning Hallen, vinnare av Svenska Publishing-Priset två år i rad. Jonas kommer stå för bokens form och en stor del av bildmaterialet. Han är också utbildad sommelier, något vi givetvis måste dra nytta av :)

Det lär dyka upp fler chilivänner i boken. Vi har redan snackat en del med Anders Lejonbjörn (jodå, han heter det), glassmästare på sköna företaget Lejonet & Björnen. Anders kan alltså konsten att kombinera kyla med hetta. Och han är chiliälskare – som så många andra alltså.

Vad vi kom hem med från resan? Jodå, vackra bilder som den här:

Chilibilder_Klippan

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *